Orașul Ungheni este una dintre cele mai vechi localități din Republica Moldova, atestat documentar pentru prima dată în 1462, care impresionează prin farmecul și unicitatea obiectivelor ce se găsesc aici. La început orașul nu pare să se deosebească de celelalte, însă cu cît începi să descoperi mai mult cu atît observi simplitatea și valoarea locruilor întîlnite aici. Rezervaţia naturală „Plaiul Fagului”, Monumentul kneazului Potiomkin, Muzeul de istorie şi Etnografie Ungheni, Fabrica de ceramică Ungheni, Fabrica de covoare Ungheni,  Podul proiectat de Gustave Eiffel sunt doar cîteva obiective din lista destinațiilor care merită să fie vizitate odată ce ai pășit în acest oraș.

Această regiune este bogată nu doar în locuri turistice, ci este înzestrată și cu oameni ospitalieri, deschiși care doresc să păstreze, să promoveze, dar și să dezvolte în continuare potențialul de care dispune acestă zonă. Pentru aceasta autoritățile locale tind să atragă cît mai multe fonduri externe cu scopul de a dezvolta atît pe plan economic cît și social raionul Ungheni. Un exemplu de acest gen este implementarea proiectului TREASURE – ”Patrimoniul Cultural Comun – Sursa pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre” aplicat între Consiliul Raional Ungheni, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, România, Asociaţia pentru Transfer Tehnologic şi Inovaţii, Varna, Bulgaria şi Consiliul Districtului Enez, Turcia.

Obiectivul general al proiectului îl constituie crearea şi dezvoltarea unei reţele de cooperare transfrontalieră, în vederea consolidării cooperării instituţionale între participanţi – autorităţile publice regionale şi locale şi organizaţii neguvernamentale, pentru a sprijini inovarea şi îmbunătățirea calităţii conştientizării publicului larg în comunităţile implicate în proiect privind valorificarea, conservarea şi promovarea siturilor arheologice şi patrimoniul cultural şi natural specific fiecărei regiuni.

De asemenea a fost semnat Acordul de parteneriat dintre Consiliul Raional Ungheni, Facultatea de Stiințe Economice și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova. Datorită acestui acord studenții Universității de Stat se vor putea implica activ în cadrul acestui proiect, astfel aplicînd în practică cunoștințele acumulate, venind cu propuneri și sugestii.

După lansarea proiectului, studenții Universității de Stat de la specialitățile Marketing și logistică, Servicii hoteliere, Turism și Agrement, Talpă Doina, Toma Corina, Ursu Tatiana, Chilat Cristina, Demerjî Dumitru, Caldare Corina, Ceban Cristina și alți studenți împreună cu profesorii: Buzdugan Adriana, Guja Anatolie, Maria Hămuraru, Călugăreanu Irina am avut parte de o excursie în orașul Ungheni, în urma căreia am rămas plăcut surprinsă de locurile și oamenii pe care i-am întîlnit aici. Obiectivele principale au fost Podul Eiffel și Fabrica de covoare Ungheni.

Construit inițial din lemn, podul feroviar peste Prut nu a prezentat siguranța necesară utilizării sale, problemele tehnice generate de înclinarea unuia dintre piloni și deteriorarea rapidă a situației geopolitice din Balcani a impus realizarea cît mai rapidă a unei variante definitive, proiectate și construite de către celebrul inginer francez Gustave Eiffel. Inaugurat la 14 martie 1877 și folosit intens în timpul Războiului Ruso-Turc din anii 1877-1878, podul metalic de cale ferată de la Ungheni se află și astăzi în exploatare, fiind traversat zilnic de trenurile de pasageri și de mărfuri ce asigură legătura între România și Republica Moldova. Aliajul și niturile ambelor construcții eiffeliene sînt identice. Podul Eiffel este numit de localnici „Turnul Eiffel culcat”.

Fabrica “Covoare Ungheni” SA a fost fondată în anul 1980 și ocupă un loc important pe piața autohtonă dar mai ales peste hotare. Întreprinderea comercializează produsele în întreaga lume, în Ucraina sau Rusia, pe teritoriul European, dar și în regiuni mai îndepărtate ale lumii cum ar fi peninsula Arabică, America de Sud, Australia, Japonia.

Excursia a avut loc în departamentul de producere, astfel am putut vedea cum se produc fibrele textile pînă la covor, cum muncitorii depun eforturi lucrînd 24/24 pentru a ne înfrumuseța casa și a ne asigura confortul, covoarele parcurgînd un proces îndelungat, dificil și nociv. Muncitorii trebuie să respecte cu strictețe metodele de prelucrare pentru a nu greși și a nu avea defecte produsul final- covorul de la Ungheni. De asemenea la intrare în Departamentul de producție se găsește primul război de țesut al fabricii de covoare din Ungheni ieșit deja din funcțiune.

Putem afirma cu certitudine că orașul Ungheni este încă o parte a Moldovei cu comori ascunse ce urmează a fi descoperite și promovate. Suntem o țară mică însă cu un potențial mare, iar orașul Ungheni ne demonstrează încă o dată că avem cu ce ne mîndri, avem ce arăta turiștilor, cu atît mai mult că odată cu dezvoltarea acestei ramuri se pot dezvolta concomitent și alte domenii de activitate. O dată cu dezvoltarea turismului putem spune că evoluează și infrastructura, se dezvoltă concomitent mijloacele de transport, structurile de cazare și alimentație, agrement, de asemenea stimulează și antrenează producția din alte domenii, în dependență de nevoile turismului. Totuși în final aș dori să menționez că turismul este un domeniu al artelor frumoase, deoarece să știi să te odihnești calitativ este o artă.  În acest oraș puteți găsi cu ușurință obiective turistice care să vă ridice  gradul de satisfacție culturală și liniște sufletească de care cîteodată ai nevoie pentru a ieși din rutină. Bijuteriile moldave sunt numeroase, păstrate de-a lungul anilor în clepsidra timpului, pline de istorie și cultură care așteptă doar să fie descoperite, iar una de preț o puteți găsi la Ungheni!!!

Orașul Ungheni — destinație cultural-turistică

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *