Una dintre cele mai mari colecţii de animale împăiate din Europa se află la Chişinău. La Muzeul de Ştiinţe Naturale al Universităţii de Stat din Moldova pot fi admirate peste 14 mii de exponate, iar o bună parte din ele sunt unice în lume.

foto:PRIME.MD


Pe data de 20 noiembrie 2018 grupa TUR-1602 a specialității Turism a efectuat o excursie în cadru programului de învățământ la disciplina “Teoria și practica excursionistă” sub conducerea conferențiarului A. Dolgopol. Obiectivul turistic selectat a fost Muzeul Universității de Stat din Moldova. Acesta a fost înființat în anul 1952. Istoria muzeului a fost relatată studenților de către directorul muzeului, care în același timp a executat și funcția de ghid – Poznacomchin Stanislav. Din amintirile participantului la evenimente studenții au aflat în ce mod au fost obținute exponatele muzeului.

Este important de remarcat că animalele, insectele și păsările nu au fost omorâte special pentru colecția muzeului, ci adunate în decursul unei perioade îndelungate de timp. Studenții și cercetătorii facultății de biologie aduceau  animalele lipsite de viață din diferite colțuri ale lumii, iar taxidermiștii le prelucrau chimic. Astfel, activitatea muzeului are nu numai scopuri aplicative, dar și educativ-spirituale care indică vulnerabilitatea naturii și imperativul stringent de a fi protejată de către oameni.

Colecția, care costă sute de mii de euro, a fost adunată în ultimii 66 de ani din donaţiile studenţilor şi ai absolvenţilor. Leii, tigrii sau păianjenii împăiaţi sunt ţinuţi sub o vitrină groasă din sticlă. Multe animale au ajuns a fi exponate anume în urma activităților nefaste ale oamenilor. De exemplu, broaștele țestoase, care înghit sacoșe de plastic și nu le pot prelucra. Șarpele, care a căzut în anabioza, a fost omorât de un medic necompetent.

În incinta muzeului se păstrează şi exponate de dimensiuni impresionante. Cel mai mare animal care se regăseşte aici este un pui de balenă de peste 4 metri care a murit în corpul mamei ucise de vânătorii. Mamiferul a fost adus din Marea Neagră de un absolvent al universităţii care a cheltuit în jur de 300 de euro pentru a-l împăia. 

O întreagă familie de lei au fost omorâți cu cruzime de un vizitator fără inimă prin intermediul mâncării oferite. Datorită excursiei organizate studenții s-au familiarizat cu particularitățile unei excursii de muzeu, dar și natural-ecologice. Domnul Poznacomchin a relatat istoria lumii animale, abordând importante obiective spirituale privind responsabilitatea umană față de floră și faună. Muzeul, dispunând de exponate valoroase, are și solicitanți de a le procura, însă preferă să le mențină cu scopuri spirituale ce vizează educația generației în creștere.

Stanislav Poznacomchin, excursionist
la Muzeul de Ştiinţe Naturale al USM. Foto: Sandu Tarlev

De curând, muzeul a fost vizitat de cetățeni americani care au rămas uimiți de cele văzute. „Americanii, la care noi ne uităm cu admirație, au rămas profund impresionați. Priveau cu ochii mari fiecare exponat și acest lucru a fost extrem de plăcut pentru mine. Muzeul este casa mea, îmi iubesc meseria foarte mult”, a explicat cu entuziasm Stanislav Poznacomchin, la cei 82 de ani ai săi. Studenții au înțeles importanța muncii excursionistului, Domnul Stanislav este un exemplu în acest sens și i se aduc o mulțumiri profunde din partea studenților.

Gusev Stepan — anul III, USM, Departamentul Economie, Marketing și Turism, specialitatea – Turism.

Colecții, care costă sute de mii de euro la Muzeul de Ştiinţe Naturale al Universităţii de Stat din Moldova

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *